LA LINEA DE LA VIVE

01_Concept image

LA LINEA DE LA VIVE / ART INSTALLATION PROPOSAL, 2016

Artist: Stella Bolonaki

Associate Architect: Nikos Saperas

Abstract

” La Lnea de la Vive” uses the labyrinth as a central organizing principle for the discussion of the massive exodus of the refugees and their knock at the European frontiers. The refugees issue is represented here as metaphor of a political maze with many different routes according the various political negotiations. La Line de la Vive proposed as an installation that distilled by space design, the physical appearance of the water and the steps sounds which implicitly involve the role of the society body in the process of exploration of a solution.

02_design transformation process

Conceptual frame

 For the refugees, the Greek territory functions as a transitive stop-over, a non-existing place, a location of confinement and imprisonment, and simultaneously a passage towards a final destination. The journey of the refugees to Europe is neither predetermined nor liner. It is most charted by firm decisions, attitudes and unified directions. It is all about an Odyssey with no return which signals the dead end and the retractions of Europe’s political decisions. Based on the thoughts of the anthropologist Marc Augé, Greece has the role of an in-between situation for the refugees, which does not remain stable since the place and the time appear in a fluid and hydride form.

Looking back on the design of the mythical architect Daedalus, the project “La Linea de la Vive” translates the route of the refugees into a complex of routes within which everybody is exposed to exploration, confusion and surprise.

The project borrows its title from the Spanish phrase “La Linea de la Muertos” which refers to the crossing of the American-Mexican borders and refers to an in-situ installation that appropriates the space in which it is installed, for the creation of a new space within the frame of evolution of an experience.

The installation is transformed into a location which through action and perception joints the assumptions between what is in and what is out, between the open and enclosed space. As the center is configured a closed room with the floor to function as water tank that enables visitors to walk on water  creating  an apparition of the Aegean’s sea passage.The narration of the space does not have a stable reading, since even movement of the visitors is probable to lend new readings and yield new meanings.

Based on the approaches of the space, Bernard Tschumi uses the paradox of dualism of the Pyramid/Labyrinth to refer to the contrasts of the imaginary space: logic, abstraction and autonomy of which bodily experience and senses lay the foundations. Having as a main semantic axis the specific dialectics of space the work “La Linea de la Vive” is not founded by the natural limits of the space it creates, but having as a basis the void between the space that perceivable experience creates and the actual space that experience produces. Within this frame, the work does not propose itself as a constructed installation but as a bridge between rationalism and the irrational, land-planning limitation and perception coming from experience.

03_ design

Inside the labyrinth / photorealistic model

04_inside the labyrinth photorealistic models

Water room,  photorealistic model

05_water room photorealistic model

 

A version of the project «La Linea de la Vive» was proposed on May 2016 for the OPEN INVITATION FOR THE VENICE BIENNALE IN 2017 for the HELLENIC MINISTRY OF CULTURE.

 

Advertisements
LA LINEA DE LA VIVE

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s